top of page

Jouw foto's vs een brood bij de bakker

Wat een gekke titel he. Maar als je deze blog leest snap je deze vergelijking ;)


Soms komt de vraag of ik de originele (RAW) bestanden niet even kan sturen.

Maar stel nou dat je precies hetzelfde vraagt aan de bakker. Namelijk of je de ingrediënten en het recept voor zijn brood mag hebben. Om vervolgens zelf het brood te bakken. Dat is gek hé om te vragen?!

De bakker wil namelijk graag bepalen welke ingrediënten er nodig zijn en hoe het brood gebakken wordt om daarna het eindproduct kant en klaar aan jou te leveren. En dat is precies wat fotografen ook willen, foto's die helemaal af zijn aan jou als klant leveren.

Links zie je het RAW bestand en rechts de uiteindelijke bewerkte foto.


Laat ik nog eens een vergelijking maken.


Bekijk de foto eens als een pizzabodem. Van alleen het deeg wordt je niet vrolijk. Een pizza wil je graag belegd en gebakken opeten.

Een foto komt onbewerkt uit de camera dus ook daar wordt een klant niet vrolijk van. De fotograaf bepaald aan de hand van zijn/haar stijl wat er nodig is om de foto af te kunnen leveren als prachtig eindproduct (de ingrediënten dus). Maar dan heb je de ingrediënten en dan?.... Je hebt nog geen recept. Het recept dat bij elke fotograaf anders is. En dan moet het nog verwerkt worden tot de uiteindelijke foto (je pizza moet nog gebakken worden).

Nog een keer:

-De fotograaf stelt de camera in en maakt de foto (je pizza bodem)

-De fotograaf bepaald wat nodig is voor deze foto (de ingrediënten)

-De fotograaf bewerkt de foto (het recept)

-De fotograaf verwerkt de foto tot het uiteindelijke product (je pizza wordt gebakken en is klaar om op te eten)


Maar ook de producten wil een fotograaf (vaak) zelf leveren om ook dan die hoge kwaliteit te kunnen waarborgen. Ook best logisch toch, want waarom zou je als fotograaf zoveel werk steken in een foto als het uiteindelijk in slechte kwaliteit (bijv. bij een warenhuis) geprint gaat worden? Ik vindt dat ontzettend zonde! Ik vindt persoonlijk, als je naar een fotograaf gaat je ook alles tot in de punten door de fotograaf moet laten verzorgen. Zelf neemt het je een boel uit handen, de fotograaf weet precies wat hij/zij doet en jij krijgt de allermooiste kwaliteit. Wij hebben de fotoshoots van ons eigen gezin ook door een collega-fotograaf vast laten leggen en ook daar ons drukwerk besteld. Puur om het gemak dat alles voor ons gedaan werd, we de beste kwaliteit kregen en wij vinden dat je ondernemers moet steunen.


En om af te sluiten had mijn man nog een hele leuke vergelijking. Hij zei: Naar een goede fotograaf gaan en je eigen drukwerk daarna willen verzorgen is als je eigen schnitzel meenemen naar Van Der Valk.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page